Guidning på Pilane

Anna- PlensaKom med på en guidad vandring bland skulptur, natur och djur i ett unikt kulturlandskap.

Sommaren 2017 hyllar Pilane den legendariska polska konstnärinnan Magdalena Abakanowicz (1930-2017) genom att visa konstnärinnans stora installation ”Ten Seated Figures” – ett verk som knyter an till Pilanes roll som mångtusenårig historisk mötesplats.

I sommar kan du också återuppleva ett av världens största och vackraste konstverk – det 14 meter höga kvinnohuvudet ANNA av spanske konstnären Jaume Plensa – installerat högt över land och hav och med milsvidd utsikt över den bohuslänska arkepilagen.

Brittiske konstnären Tony Cragg visar tre skulpturer placerade i det starkt kuperade södra bergsområdet i Pilane.

Ytterligare en brittisk konstnär är Sophie Ryder som ofta använder sig av harar och andra djur för att uttrycka mänskliga egenskaper och känslor.

Svenska konstärinnan Pia Hedström visar ”Life Capsule” som kan upplevas som ”en färgkapsel in i en annan värld”. Och så får vi ett kärt återbesök av franske konstnären Xavier Veilhan som i år visar framtidsmannen ”Michael”. Martin Sjöberg har gett verket ”Breaking Through” en ny dramatisk placering.

Sist, men inte minst, känns det roligt att få presentera ett konstverk utfört av en av de många syriska flyktingar som under senare tid sökt skydd i Sverige. Verkets titel är ”Syrian Horse” och konstnären heter Mohannad Soleman.

 

Guidade turer: Guidning erbjuds onsdagar och lördagar under perioden 1 juli t.o.m. 26 aug, start 12.00. Även midsommardagen den 24 juni kl 12.00. Ta chansen att fördjupa din kunskap om Pilanes historia, den fantastiska naturen och nutidskonsten. Guidningen tar cirka 1,5 timma.

 

Start: Samling och betalning vid entrén till gravfältet

 

Pris: 200 kr/vuxen för inträde och guidning. Medföljande barn under 15 år gratis. Beställningsturer bokas på info@pilane.org.

 

Medarrangör: pilane och Logga - Folkuniversitetet

 

Hitta till Skulptur i Pilane / Tjörn. Från Göteborg, tag E6 norrut. Tag av vid Stenungssund och håll mot Tjörn. Efter Tjörnbron, tag vänster vid trafikljusen och följ väg 169 i riktning mot Skärhamn. I höjd med Wallhamn, tag höger mot Kållekärr och Kyrkesund. Passera Kållekärr och följ därefter brunvita sevärdhetsskyltar ”Pilane gravfält” i riktning mot Kyrkesund. Åker du buss till Pilane så är närmsta busshållplats Basteröd. Kommer du med båt till Tjörn så finns en daglig bussförbindelse från Björholmens Marina till Pilane.

 

Mer information: Lena Aldrin-JanssonInger Borge-Richter, Ingrid KenneElisabeth Bülow eller www.pilane.org

 

Pilane IIIPilane gravfält

 Om Bohusläns Guider
Bohusläns Guider är en intresseförening för auktoriserade guider i Bohuslän. Våra medlemmar finns spridda över hela landskapet. Vi har omfattande kunskap om Bohusläns natur, kultur och historia som vi kan förmedla till Er på Era resor till Bohuslän. Vi kan också ge förslag på och utforma ett program som passar just Er målgrupp. Välkommen till en givande resa med Bohusläns Guider!

Galleri

Senast uppdaterad 2018-03-12

Copyright 2017 Bohusläns Guider