Guidning på Pilane

Anna- Plensa

Kom med på en guidad vandring bland skulptur, natur och djur i ett unikt kulturlandskap.

I år handlar Pilane om de riktigt stora frågorna, typ universum etc. Men vi börjar på Jorden.

Ocean Audioscope är titeln på svenske konstnären Per Svenssons nya verk, en gigantisk tratt som från pilanebergets topp låter dig lyssna till Västerhavets vågljud och andra ljudvågor som på något sätt har dröjt sig kvar över världshaven och jordklotet…

 

Jordklotet är också utgångspunkten för finländska konstnärinnan Ida Koitilas dystopiska tolkning av vår planets framtid. Ida Koitila sätter en av vår tids stora existentiella frågor i fokus i ett verk som skälver av både smärta och skönhet.

 

I verket Universum i Människans Tanke skildrar isländske konstnären Helgi Gislason universum ur ett mänskligt perspektiv. Vill du interagera med universum så kan du som besökare gå in i Helgis vackra, tänkvärda och storslagna verk.

 

Ett av flera möjliga hot mot vår planet sägs vara framväxten av artificiell intelligens samt människans okuvliga lust och förmåga att på artificiell väg söka kopiera och laborera med naturen. Svenska konstnärinnan Hedvig Bergman har tagit fasta på detta och i Pilane visar hon ett “naturligt” jätteägg som hon framställt efter naturens eget recept.

 

Holländska konstnärinnan Hanneke Beaumont och svenska konstnärinnan Maria Miesenberger kommer till Pilane med starka verk som båda berör vårt mänskliga behov av frigörelse och delaktighet i ett större sammanhang. Marias figur i Holding On klamrar sig fast inom ramen så gott det går. Eller söker hon nya vägar som i Change of Direction? Hannekes figur i Stepping Forward tar de första djärva stegen bort från gruppens avskildhet och likgiltighet.

 

Brittiska konstnärinnan Laura Ford har gjort Three Bears, en förtjusande liten grupp som kanske inte är så förtjusande vid en närmare granskning. Svenske konstnären Kent Karlsson återkommer till Pilane, nu med gruppen Olika Leka Bäst…, ett litet verk med ett stort innehåll.

 

Sist men inte minst. världsartisten Tony Cragg är tillbaka i Pilane med två nya verk: det fantastiskt vackra Pool som rotat sig som en sällsynt art i det karga bergslandskapet och En Block. Och Jaume Plensas älskade verk Anna är kvar, åtminstone sommaren 2018.

 

 

Guidade turer: Guidning erbjuds onsdagar och lördagar under perioden 27 juni t.o.m. 29 september, start 12.00.
Ta chansen att fördjupa din kunskap om Pilanes historia, den fantastiska naturen och nutidskonsten. Guidningen tar cirka 1,5 timma.

 

Start: Samling och betalning vid entrén till gravfältet

 

Pris: 200 kr/vuxen för inträde och guidning. Medföljande barn under 15 år gratis. Beställningsturer bokas på info@pilane.org.

 

Medarrangör: pilane och Logga - Folkuniversitetet

 

Hitta till Skulptur i Pilane / Tjörn. Från Göteborg, tag E6 norrut. Tag av vid Stenungssund och håll mot Tjörn. Efter Tjörnbron, tag vänster vid trafikljusen och följ väg 169 i riktning mot Skärhamn. I höjd med Wallhamn, tag höger mot Kållekärr och Kyrkesund. Passera Kållekärr och följ därefter brunvita sevärdhetsskyltar ”Pilane gravfält” i riktning mot Kyrkesund. Åker du buss till Pilane så är närmsta busshållplats Basteröd. Kommer du med båt till Tjörn så finns en daglig bussförbindelse från Björholmens Marina till Pilane.

 

Mer information: Lena Aldrin-Jansson,  Eva Lagerman, Elisabeth Bülow eller www.pilane.org

 

Pilane III

Pilane gravfält

 Om Bohusläns Guider
Bohusläns Guider är en intresseförening för auktoriserade guider i Bohuslän. Våra medlemmar finns spridda över hela landskapet. Vi har omfattande kunskap om Bohusläns natur, kultur och historia som vi kan förmedla till Er på Era resor till Bohuslän. Vi kan också ge förslag på och utforma ett program som passar just Er målgrupp. Välkommen till en givande resa med Bohusläns Guider!

Galleri

Senast uppdaterad 2019-03-15

Copyright 2019 Bohusläns Guider