IMG_8457Stadspromenader och vandringar i kustsamhällen och andra genuina platser

 

Vi kan ge förslag på och utforma resan efter önskemål!

 

 

Guidningar i Kungälv med omgivningar

Stadspromenad – Västra gatan i Kungälv

Västragatan 300 dpi”Var och en som blomdoften nådde, såg genast för sig hela sin lilla stad. Han såg den som blommornas stad…”  Så beskrev Selma Lagerlöf Kungälv! Kom med på en guidad stadspromenad längs idylliska Västra gatan med välbevarad trähusbebyggelse från 1600-talet och framåt . Vår guide berättar om Kungälvs spännande historia, som utspelat sig i staden som legat på fyra olika platser.

Välkommen att kontakta våra Kungälvsguider!

 

Från sill till badortsliv – Stadspromenad i Marstrand

storbild1Sol, salta bad och segling har präglat Marstrand men framförallt sillen!  Om allt detta, men också  smugglare och kungligheter,  berättar vi på vår tur. Promenaden går utefter kajen, upp mellan de välbevarade, vackra husen längs de smala gatorna. fram till kyrkan och vidare till badortssocietetens favoritplatser under Kung Oscars tid. Turen kryddas med spännande berättelser från dåtid till nutid.

Välkommen att kontakta våra Marstrandsguider!

Fler tips om stadspromenader i Kungälv/Marstrand finns i vår broschyr Spännande turer i Kungälv och Marstrand” >>

 

 

Guidningar på Bohus Fästning

fästning95Bohus fästning ruvar på en spännande historia allt ifrån den byggdes 1308 till dagens populära besöksmål. Gammal som ung fascineras av berättelser om fästningens 700-åriga historia, som våra kunniga guider berättar om.

Vi erbjuder traditionella guidningar samt tematiska guidningar som t ex  Nordens mäktigaste kvinna och även berättelser om Seder och bruk vid Medeltida bröllop. På begäran kan vi även genomföra fackelguidningar med berättelser om fästningens historia blandad med skrönor.

 

 

För bokning vänligen kontakta: Bohus fästning .

 

 

 

Eva på Bohus 2014Läs intervjun med några av våra guider på Bohus fästning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Guidningar i Stenungsunds kommun

Stad i förvandling

2011-05-01 649Få orter i vårt land har genomgått en sådan förändring som Stenungsund.
Guidad tur (ca 1,5 tim) genom centrala Stenungsund med dess märkliga historia  från liten badortsidyll till stort industrisamhälle.

Mer information: Hans Berglund, 0705-213354

 

 

Stenungsön Stenungsund

Stenungsön-15 047Kom med på en intressant vandring på norra Stenungsön, där guiden berättar om sekelskiftesidyllen, herrskapsfolk, konstnärerna och begivenheterna som präglat ön och dess bebyggelse. Det moderna Stenungssund ser vi också på andra sidan Sundet, och på västsidan ön får vi en glimt av Askeröfjorden och Tjörnbron.

 

Tid : 1 timmes promenad

 

 

Mer information: Lena Aldrin Jansson, 0730 472831

 

 

 

Guidningar på Tjörn

Bryggvandring i Skärhamn

_DSC1936_2Kom med på en guidad bryggvandring i Skärhamn och hör om utvecklingen från en plats med några få strandsittare i slutet av 1700-talet till dagens aktiva centralort.  Vandringen startar vid monumentet ”De seglade för Tjörn” mitt i Skärhamn, fortsätter längs bryggorna förbi Gästhamnen, ut mot segelklubben och avslutas vid Akvarellmuseet. Under turen berättas även om sillens, långafiskets och fraktfartens betydelse  för samhället.

Mer information: Lena Aldrin-Jansson, Eva Borge, Elisabeth Bülow eller Tjörns kommun

 

 

Kultur  på hjul

Guidad kulturtur på cykel från Skärhamn till ”Sillens högborg” Klädesholmen. Turen startar utanför Styckens Bageri i Skärhamn och går i lugnt tempo längs kustvägen och gör några strandhugg innan vi når öarna. Hör om ö livet idag och förr. Väl framme på Klädesholmen gör vi en guidad rundtur på en timme innan turen avslutas vid torget.

 

 

Mer information: Lena Aldrin Jansson

 

 

 

Guidad vandring på Klädesholmen

IMG_3526Vi tar oss in mellan de vackra, välbevarade gamla husen och magasinen, som minner om den tid då ”sillá gêck té”. Promenaden kryddas med berättelser om bl a livet på ”Holmen” då och nu samt hur fisket och konservindustrin präglat ön. Turen tar ca en timme och avslutas vid restaurang Kylen.

Mer information: Lena Aldrin Jansson, Eva Borge, Elisabeth Bülow

 

 

Guidade visningar på Sundsby säteri – Margareta Huitfeldts domäner

784A3428_mrjRedan 1388 omtalas gården för första gången – hör om dess växlande öden, om Margareta Huitfeldts spännande liv under 1600-talet – när Bohuslän blev svenskt, om spökerier och om sägner och sanningar om fru Margareta, som skapade den Hvitfeltska stipendieinrättningen och Hvitfeltska gymnasiet i Göteborg.

Mer information: Lena Aldrin-Jansson, Eva Borge, Ingrid Kenne, Elisabeth Bülow eller Tjörns kommun

 

 

Guidning på Pilane

Pilane IIIPilane gravfält på Tjörn i Bohuslän är ett av Sveriges vackrast belägna och mest besökta fornlämningsområden med ett 90-tal domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern omgivna av ett uråldrigt kulturlandskap med spår från stenåldern. Från bergstopparna i Pilane har man en hänförande vy över en stor del av den bohuslänska kusten: från Carlstens fästning i Marstrand och fyren Pater Noster i söder till Mollösund, Käringön och Skaftö i .

Kom med på en guidad vandring bland skulptur, natur och djur i ett unikt kulturlandskap.

 

Mer information: Lena Aldrin-JanssonEva Borge, Inger Borge-Richter, Ingrid Kenne, Elisabeth Bülow eller www.pilane.org

 

 

Vandring i Kyrkesund med besök vid S:t Olovs Källa och S:t Olovs Valar

IMG_7054Vet du varför den 29 juli heter Olof i vår almanacka? Följ med och lyssna på den spännande sägnen om S:t Olov, om kappseglingen genom Kyrkesund för snart tusen år sedan och hur det gamla sjömärket S:t Olovs Valar fick sitt namn! Vandringen kan beställas och genomföras hela året förutsatt att vädret är tjänligt.  Vi kan även erbjuda ett 1-timmas föredrag inomhus om S:t Olov.

Mer information:  Lena Aldrin Jansson,  Eva Borge eller Tjörns turistbyrå.

Läs mer: Succé för St Olovsdagen

Välkommen att kontakta våra Tjörnguider>>

 

 

 

 

Guidningar i Uddevalla

Uddevalla Då och Nu – Stadspromenad

Kyrkan_fr_fbUddevallabon kan upptäcka Uddevallas stolta historia och besökaren upptäcker stadens vackra vyer och intressanta platser. Vi kan utgå från Kungstorget eller annan för besökarna lämplig plats och gå en promenadvänlig tur inne i Uddevalla centrum.

 

Välkommen att kontakta våra Guider i Uddevalla>>

 

 

 

 

Gustafsberg – internatskola och havskurbadort

Societeteshuset-Gustafsberg 545x220pxGustafsberg är mest känt som Sveriges första havsbadort. Inte lika känt är att här startade Sveriges första internatskola sin verksamhet redan 1776. Välkommen till den unika, välbevarade badortsmiljön med sina tidstypiska byggnader.  Vi har olika förslag på guidade turer och vi bjuder förstås på det – än idag – hälsobringade vattnet!

Välkommen att kontakta våra Gustafsbergsguider!>>

 

 

Guidningar i Lysekil med omgivningar

Kulturvandring i Fiskebäckskil

IMG_1171Upplev Fiskebäckskils kulturhistoria under en vandring i samhället. Bebyggelsen minner om fyra epoker: fiskeläget under sillperioderna, skepparsamhället som var ett av Sveriges största under 1800-talets fraktfart, badortsepoken med ett blomstrande badgästliv och dagens Fiskebäckskil som är ett pittoreskt sommarparadis med en av västkustens populäraste gästhamnar, Lyckans slip och marina.

Under promenaden tar vi oss fram genom det idylliska samhället och passerar bl a konstnären Carl Wilhelmsons ståtliga sommarvilla. Turen avslutas  i den vackra kyrkan från 1772.

Välkommen att kontakt våra guider i Lysekil och på Skaftö>>

 

 

Lysekil nu och då

IMG_5350Följ med och upplev Lysekil av idag, inklusive guidens bästa tips på saker att uppleva i Lysekil. Vi väcker det förflutna till liv, då du får höra om sillskärerskor och akutskeppare, stenhuggare och personer som utmärkt sig i Lysekils historia.
Lysekil har gått från fiskeläge till skepparstad till köping och populär kurort, till att i nutid vara en omtyckt turiststad.

Välkommen att kontakt våra guider i Lysekil och på Skaftö>>

 

Guidningar i Fjällbacka

Mördande spänning i Läckbergs spår…

camilla-läckbergFölj med i Fjällbackas kriminaldrottning Camilla Läckbergs litterära fotspår och se romanernas skådeplatser med egna ögon. Upplev det lilla fiskesamhället under en 45 minuter lång guidad vandring – ”cosy crime walk” – genom Camilla Läckbergs Fjällbacka. Precis som i böckerna får ni möta mordplatser, karaktärer, händelser – fiktion och verklighet – varvat med korta betraktelser, då och nu, från Fjällbacka.

Mer information: Åsa Cunniff

 

Vi kan erbjuda många fler alternativ på stadspromenader runt om i Bohuslän.

 

Kontakta våra guider för fler förslag.
Vi guidar året om!>>

 

<<Tillbaka
Om Bohusläns Guider
Bohusläns Guider är en intresseförening för auktoriserade guider i Bohuslän. Våra medlemmar finns spridda över hela landskapet. Vi har omfattande kunskap om Bohusläns natur, kultur och historia som vi kan förmedla till Er på Era resor till Bohuslän. Vi kan också ge förslag på och utforma ett program som passar just Er målgrupp. Välkommen till en givande resa med Bohusläns Guider!

Galleri

Senast uppdaterad 2017-07-15

Copyright 2017 Bohusläns Guider