Stadspromenader i Kungälv

Guidad stadspromenad på Komarken
Från betesmark till bostadsområde

Komarksbäcken 1

Välkomna att höra om Komarkens spännande historia från betesmark till bostadsområde.

När staden Kungahälla flyttades 1612/13 till Fästningsholmen kom den att kallas Ny-Kungälv. Kung Christian IV bestämde att NY-Kungälvsborna skulle få använda det då gräsbevuxna område, som kom att kallas Komarken, som betesmark för invånarnas kor. Sedan dess har Komarken utvecklats till att vara arrendemark för jordbruk, egnahem till dagens bostadsområde, som tillkom under ”miljonprojektets” dagar.

Turen startar vid korsningen Ytterbyvägen/Bäckgatan och går via bl a Bäckparken, Skarpe Nord, Galärgatan, Fredkullagatan, Sandbackaskolan och avslutas i Kastalakyrkan där vi berättar om kyrkan och bl a Camminskrinet samt serverar kaffe och Kungälvs ”äkta pepparkaka”.

Promenaden går på slät mark men med en liten uppförsbacke mot Kastalakyrkan.

Välkomna att höra om Komarkens intressanta historia från dåtid till nutid!

 

Datum: 2 maj, 23 maj, 5 september
Tid: kl 18.00
Start: Vid korsningen Ytterbyvägen/Bäckgatan intill Ankdammen
Pris: Vuxna 100 SEK inkl kaffe och Kungälvs ”äkta” pepparkaka
Medarrangör: Folkuniversitetet

Mer information: Eva Lagerman, Elisabeth Bülow

 

 

Guidad stadspromenad Östra gatan

20150403_105747Följ med på en promenad längs Östra gatan där de flesta hus är uppförda i trä, några från 1700-talet och flera från 1800-talet men även senare bebyggelse. Många av husen har vackert profilerade foder runt dörrar och fönster,  överljusfönster över dörrpartiet samt dubbeldörrar. Här bodde många av stadens hantverkare och jordbruk bedrevs ända fram till 1930-talet. Miljön har inspirerat flera kända konstnärer som också bott härpå ”Öster”.

 

 

Datum: 30 maj
Tid: kl 18.00
Start: Vid Kungälvs kyrka
Pris: Vuxna 80 SEK
Medarrangör: Folkuniversitetet

Mer information: Eva Lagerman

 

Möt mäktiga och märkliga kvinnor som levat i Kungälv

IMG_6452 Kungälv är en småstad med anor från medeltiden. Följ med på en promenad i den gamla stadskärnan och känn historiens vingslag av drottningar och nobelpristagare. Lyssna till berättelser och anekdoter om mäktiga och märkliga kvinnor som levt i Kungälv under olika epoker fram till våra dagar.

 

Datum: 13 juni
Tid: kl 18.00
Start: Vid hotell Fars Hatts entré
Pris: Vuxna 80 SEK
Medarrangör: Folkuniversitetet
Mer information: Lena Aldrin-Jansson

 

 

Guidad stadspromenad Västra gatan

Schwartska”Var och en som blomdoften nådde, såg genast för sig hela sin lilla stad. Han såg den som blommornas stad…” Så beskrev Selma Lagerlöf Kungälv! Välkommen att följa med på en guidad stadspromenad längs idylliska Västra gatan med välbevarad trähusbebyggelse från 1600-talet fram till våra dagar. Vår guide berättar om Kungälvs spännande historia och om det som utspelat sig i den genuina miljön.

 

 

Datum: 27 juni, 22 augusti
Tid: kl 18.00
Start: Vid vid Trekungastenen på Fästningsholmen
Pris: Vuxna 80 SEK
Medarrangör: Folkuniversitetet

Mer information: Bibbi Olsson, Anders Jansson

 

Guidad stadspromenad med inslag av trädgårdar och historia

Bild 44”Var och en som blomdoften nådde såg genast för sig hela sin lilla stad. Han såg den som blommornas stad, där hus ej låg vid hus utan trädgård vid trädgård. Han såg körsbärsträden som välvde vita valv över den branta skogsvägen, syrénklasarna, knopparna, vari präktiga rosor svällde, de stolta pionerna och blombladsdrivorna på marken under häggarna…”

Vår promenad startar vid Fästningsholmen fortsätter mot Gamla Torget och in på idylliska Västra gatan med genuin trähusbebyggelse från 1600-talet och fram till våra dagar. Via Strandpromenaden med en nyanlagd perennrabatt och bekväma sittplatser så att man riktigt kan ”insupa” blomdoften och doften av nybakade kex samt atmosfären i Kungälv går vi tillbaka till utgångspunkten på Fästningsholmen.


Datum:
 25 juli
Tid: kl 18.00
Start: Vid vid Trekungastenen på Fästningsholmen
Pris: Vuxna 80 SEK
Medarrangör: Folkuniversitetet

Mer information: Ingrid Kenne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Om Bohusläns Guider
Bohusläns Guider är en intresseförening för auktoriserade guider i Bohuslän. Våra medlemmar finns spridda över hela landskapet. Vi har omfattande kunskap om Bohusläns natur, kultur och historia som vi kan förmedla till Er på Era resor till Bohuslän. Vi kan också ge förslag på och utforma ett program som passar just Er målgrupp. Välkommen till en givande resa med Bohusläns Guider!

Galleri

Senast uppdaterad 2018-03-12

Copyright 2017 Bohusläns Guider