Guidade Stadspromenader i Kungälv

 Stadspromenad längs Västra gatan

Vastragatan_dpiVälkommen att följa med på en guidad stadspromenad längs idylliska Västra gatan med välbevarad trähusbebyggelse från 1600-talet fram till våra dagar. Vår guide berättar om Kungälvs spännande historia och om det som utspelat sig i den genuina miljön.

Datum: 12 juni, 26 juni och 10 juli
Tid: kl 18.00
Start: Vid vid Trekungastenen på Fästningsholmen
Pris: Vuxna 80 SEK
Medarrangör: Folkuniversitetet

Mer information: Anders Jansson

 

 Centrala Kungälv

Centrala_kungalv

Kommer ni ihåg ABC-fabriken som en gång i tiden präglade Kungälv liksom Glasbruket. Idag ligger Göteborgs Kex mitt i staden, som är inne i   ett mycket expansivt skede. Om detta och mycket mer om då och nu i Kungälvs spännande historia berättar vår guide.

Datum: 7 augusti
Tid: kl 18.00
Start: Vid Stadshusets entré
Pris: Vuxna 80 SEK
Medarrangör: Folkuniversitetet

Mer information: Eva Lagerman

 

 

Stadspromenad Östra gatan

ostra_gatanFölj med på en promenad längs Östra gatan där de flesta hus är uppförda i trä, några från 1700-talet och flera från 1800-talet men även senare bebyggelse. Många av husen har vackert profilerade foder runt dörrar och fönster,  överljusfönster över dörrpartiet samt dubbeldörrar. Här bodde många av stadens hantverkare och jordbruk bedrevs ända fram till 1930-talet. Miljön har inspirerat flera kända konstnärer som också bott härpå “Öster”.

Datum: 21 augusti
Tid: kl 18.00
Start: Vid Kungälvs kyrka
Pris: Vuxna 80 SEK
Medarrangör: Folkuniversitetet

Mer information: Eva Lagerman

 

 

Komarken – Från betesmark till bostadsområde

komarken_tourVälkomna att höra om Komarkens spännande historia från betesmark till bostadsområde.

När staden Kungahälla flyttades 1612/13 till Fästningsholmen kom den att kallas Ny-Kungälv. Kung Christian IV bestämde att NY-Kungälvsborna skulle få använda det då gräsbevuxna område, som kom att kallas Komarken, som betesmark för invånarnas kor. Sedan dess har Komarken utvecklats till att vara arrendemark för jordbruk, egnahem till dagens bostadsområde, som tillkom under “miljonprojektets” dagar.

Turen startar vid korsningen Ytterbyvägen/Bäckgatan och går via bl a Bäckparken, Skarpe Nord, Galärgatan, Fredkullagatan, Sandbackaskolan och avslutas i Kastalakyrkan där vi berättar om kyrkan och bl a Camminskrinet samt serverar kaffe och Kungälvs “äkta pepparkaka”.

Promenaden går på slät mark men med en liten uppförsbacke mot Kastalakyrkan.

Välkomna att höra om Komarkens intressanta historia från dåtid till nutid!

Datum: 15 maj
Tid: kl 18.00
Start: Vid korsningen Ytterbyvägen/Bäckgatan intill Ankdammen
Pris: Vuxna 100 SEK inkl kaffe och Kungälvs “äkta” pepparkaka
Medarrangör: Folkuniversitetet

Mer information: Eva Lagerman, Elisabeth Bülow

Möt mäktiga och märkliga kvinnor som levat i Kungälv

Västra gatanKungälv är en småstad med anor från medeltiden. Följ med på en promenad i den gamla stadskärnan och känn historiens vingslag av drottningar och nobelpristagare. Lyssna till berättelser och anekdoter om mäktiga och märkliga kvinnor som levt i Kungälv under olika epoker fram till våra dagar.

Datum: 29 maj
Tid: kl 18.00
Start: Vid hotell Fars Hatts entré
Pris: Vuxna 80 SEK
Medarrangör: Folkuniversitetet
Mer information: Lena Aldrin-Jansson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Om Bohusläns Guider
Bohusläns Guider är en intresseförening för auktoriserade guider i Bohuslän. Våra medlemmar finns spridda över hela landskapet. Vi har omfattande kunskap om Bohusläns natur, kultur och historia som vi kan förmedla till Er på Era resor till Bohuslän. Vi kan också ge förslag på och utforma ett program som passar just Er målgrupp. Välkommen till en givande resa med Bohusläns Guider!

Galleri

Senast uppdaterad 2019-01-16

Copyright 2019 Bohusläns Guider