Evert Taubes Bohuslän

Flatholmen545x220px

”Kom och se vårt Bohuslän om våren…
Kom ut till stränderna, de ödsligt sköna…”

Upplev några av de bohuslänska miljöerna som Evert Taube vistades i och diktade om.
Vi kan ge förslag på och utforma resan efter önskemål!

[contentdivider]

Nio öars väg och Evert Taube

taubestenenVia Tjörnbroleden färdas vi över Tjörn och Orust, vidare till Handelsman Flink på Flatön där vi får se några av de platser som inspirerade Evert Taube till flera av hans välkända visor. Resan kan kombineras med besök på Skaftölandet med de från TV:serien ”Saltön” kända orterna Grundsund och Fiskebäckskil.
”Taubestenen” – Till minne av Evert Taube med texten:
”Han kom av ett brusande hav. Evert Taube gästade Flatön 1942-1945”

[contentdivider]

Utställning om Evert Taube på Hållö och Smögen

 

För 100 år sedan gjorde Evert Taube sitt första publika framträdande som vissångare på Smögen. Sedan sommaren 2018 finns en utställning om Evert Taube i huset intill Fyrhuset på Hållö och mitt   på Smögenbryggan vid Kapsylgränd finns andra delar av utställningen  ”Strövtåg i Evert Taubes värld”. På Hållö har det utspelat sig flera dramatiska händelser  både på ön och i farvattnen runt ön utspelade sig under  2:a världskriget åren 1939 – 1945 flera krigshändelser.  En annan händelse som utspelade sig i farvattnen runt ön är berättelsen om ”Blue Bird” som gick i kvav vid Hållö fyr ”själva julafton ’72” med katastrofalt resultat. Denna händelse gav inspiration till Evert Tabue att dikta och tonsätta  balladen ”Blue Bird”. Evert Taube hade anknytning till Hållö, eftersom en av hans morbröder var fyrmästare på ön mellan 1891 -1917.

 

Sedan 1842 ståtar en fyr högst upp på Hållö för att leda sjöfarten rätt och undvika de beryktade Soteskären. När det visade sig at fyren var för låg anlitade fyrkonstruktören Nils Gustav von Heidenstam som försåg fyren med en 5 meter hög stålplåtskon 1868. Idag lyser fyren med hjälp av lysdioder och har inte den betydelse för sjöfarten den en gång i tiden hade. Sedan 1935 är den ett statligt byggnadsminne.

 

Fyren och utställningarna visas för allmänheten från midsommar fram till mitten av augusti.

 

Hållö är ett naturreservat och mycket populärt att ta båt dit ut för att bada i den vackra marmorbassängen.

 

 

[contentdivider]

 

 Evert Taube i Norra Bohuslän

grebbestad”Vid bryggan slår ett segel…” Kombinera resan längs Kustvägen med ett besök och promenad längs strandpromenaden i Grebbestad, dit Evert Taube kom seglandes sommaren 1954 och vistades på Otterön. Flera av hans visor kom till här.

 

 

 

 

[contentdivider]

 

 

Många fler alternativ på ovanstående rutter kan erbjudas!

Kontakta våra guider för fler förslag>>

 

[contentdivider]

 

<<Tillbaka