Nyheter

Nytt från Bohusläns Guider

Bohusläns Guider tackar för anslag och bidrag som gör det möjligt för oss att starta och genomföra vår kurs “Guideutbildning Södra Bohuslän” hösten 2021.

Tack till

Kungl och Hvitfeldtska Stiftelsen, överskottsfonden

och tack till

Thordénstiftelsen

Vi tackar även Orusts Sparbank för sponsring av vår verksamhet som bl a kommer guideutrustning och guideutbildning till godo. Tack!!


Med start i september: Guideutbildning Södra Bohuslän

Till dig som vill bli auktoriserad medlem i Bohusläns guider anordnar vi en guidekurs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Utbildningen omfattar 120 timmar fördelade på två terminer. Starten blir 22 eller 29 september 2021, med reservation för pandemiändringar.

Många har frågat oss om eller när det blir en nyupplaga av våra eftertraktade guideutbildningar. Nu kan vi erbjuda en gedigen yrkesutbildning där du får alla verktyg för att bli auktoriserad lokalguide enligt SveGuides normer. Fullgjord och godkänd guideutbildning ger möjlighet till medlemskap i Bohusläns Guider. För att bli auktoriserad guide i kommunerna krävs godkänt resultat vid teoretisk kunskapskontroll och praktisk uppguidning på svenska.

Vid 30 tillfällen fördelade på två terminer varvas studiebesök, föreläsningar och praktiska moment. I kursen lär du dig allt om guideyrket: Värdskap, allmänkunskap om Bohuslän, kunskap om Uddevalla, Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv och Öckerö: historia, natur och miljö, geografi, kultur, sevärdheter, samtid, näringsliv. Entreprenörskap/eget företagande, marknadsföring, guideteknik (guiderollen, presentationsteknik, att leda grupper, bussguidning samt säkerhet).

Kurstillfällena kommer vara på onsdagar kl.18-21 samt några lördagar. Vi kommer främst att vara i Vuxenskolans lokaler i Uddevalla, Henån, Stenungsund och Kungälv. Därtill kommer studiebesök och kortare resor i området. Kursavgift är 8700 kr. Kostnader för kurslitteratur och HLR tillkommer.

Som kursledare hälsar Regina Cederfeldt och Carina Gustavsson-Öberg alla deltagare välkommen.

Mer information om utbildningen ger Carina, tel: 0705-565328 eller per mail: cg.oberg@gmail.com. Anmälan samt detaljerad kursplan finns hos Studieförbundet Vuxenskola:

LÄS MER


Vårmöte med naturvandring

När solen sticker fram efter vintern är det svårt att hålla sig inne. Bohusläns Guiders vårmöte 2021 blev coronaanpassad, utomhus och med egen medhavd matsäck. 14 guider njöt i vårsolen och vi var så glada att ses igen. Tillsammans med Tomas Liebig från Västkuststiftelsen och med kikare utforskade vi Råssö vid Stigfjorden på södra Orust.

Naturvandringar efterfrågas allt oftare och vi lärde oss en mängd om den lokala floran och faunan av Tomas. Bland mångfalden stack speciellt musslorna och ostronen ut! Havets läckerheter fanns nämligen ”vilt” i Stigfjordens vatten.

Möteshandlingarna tog vi sedan fram på en gård vid Södra Hjälmvik. Med sittunderlag på gräsmattan och med egen lunchmatsäck blev även den delen av dagen mycket ”jordnära”. Ett stort tack för till Regina Cederfeldt för arrangemanget som toppades bara av det fina vädret!


Årsmöte med Bohusläns Guider

Bohusläns Guider höll ett digital årsmöte den 6 februari där 22 medlemmar deltog.


Åsa Cunniff fortsätter som ordförande i Bohusläns Guiders styrelse

Trots Coronapandemi ser Bohusläns Guider fram emot nya uppdrag där hållbart resande, kulturaktiviteter och naturguidning står högre i kurs än någonsin.

Under årsmötet 2021 valdes  ledamöter till Bohusläns Guiders styrelse. Valberedningen föreslog omval av vår ordförande Åsa Cunniff, vilket medlemmarna röstade enstämmigt ja till. Regina Cederfeldt och Marit Nyman valdes om för en period av två år och Carina Gustavsson Öberg och Malin Bergenheim vald om som ersättare för en period av ett år.

Åsa Cunniff ser fram emot samverkan med andra föreningar, inte minst för att skapa ett större nätverk inom bohuslänsk besöksnäring. Förutsättningar finns där och idéerna är många: ”Det bästa med Bohusläns Guider är att vi hjälps åt!”, säger Åsa, och där kan nog alla hålla med. Nu ser hon fram emot att fortsätta arbetet med att utveckla Bohusläns Guider.


Höstsatsning i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

För att minska ensamheten i Coronatider för bl a äldre fick Vuxenskolan Väst, med stöd av Socialstyrelsen, projektpengar till projektet ”Äldre tillsammans”. Projektet innebar att bl a genomföra guidade promenader på flera platser i Bohuslän. I samarbete med auktoriserade guider från Bohusläns Guider genomfördes guidningar  i Kungälv, på Klädesholmen, Skaftö samt i Lysekil och Hunnebostrand i slutet av oktober till mitten av november. Guidningarna var då kostnadsfria för gästerna för att de skulle komma ut för att minska isoleringen under senhösten.


 


Höstmöte utan mail och videolänk

Äntligen! Bohusläns Guider kallade till sitt årliga höstmöte och äntligen fick vi träffas och umgås igen. ”På riktigt”!

Efter att vi kommunicerat via epost och videolänk under sommaren var detta det första tillfället till ett “fysiskt möte” i Corona-tider. Utomhus, med avstånd och med egna färdmedel träffades 23 Bohuslänguider i Lysekil för att summera säsongen 2020 som var minst sagt annorlunda.

Bohusläns Guider Höstmöte
Guidernas höstmöte 2020

Efter en vår där bokstavligen allt blev inställt och avbokat lyckades vi ändå träffa våra gäster så småningom. Utan bussturer, kryssningsfartyg eller visningar inomhus gällde det att ställa om och byta spår en aning. Corona-anpassade guidningar genomfördes under hela sommaren: Utomhus, med handsprit och röstförstärkare, i stadsmiljön eller mitt i naturen. Många av oss lade ännu mer energi på det vi Bohusläns Guider är bra på: att göra guidningen till en upptäcktsresa inom regionen.

Hällristningar Lysekil
Hällristningarna från 1914 visar dåtidens moderna fartyg!

Samma gällde för vårt höstmöte! En upptäcktsfärd mellan hav och skog kan man säga för vi besökte de lite mindre kända delarna av Lysekil. Först letade vi upp klippväggarna mellan Långevik och Valbodalen som pryds av “moderna hällristningar”. Ingela Johannessen, vår guide för dagen, visade upp konstverk som två unga män från trakten skapade för över 100 år sedan. Vi såg hur hela området håller på att få en uppswing genom promenadstråket längs klipporna: Ett tack till Lysekils Vänner som engagerar sig här och bygger för fullt!

Efter en vandring tillbaka över sjukhusberget fortsatte mötet sedan i Gullmarsskogen. När vi kom till toppstugan var lägerelden förberedd och solen kikade äntligen fram. Här informerade styrelsen om den senaste utvecklingen i branschen, och alla guider kom till tals för att berätta om “sin” säsong 2020.

Fokus ligger nu på ännu fler utomhusvandringar, även under jultiden och vintern! Och så förbereder vi nya guidningar och samarbeten inför nästa säsong. Kunskap om regionens naturreservat, kommunala vandringsleder och inte minst allemansrätten kommer bli en viktig del i utvecklingen.

Bohusläns Guider vill som vanligt vara i spetsen för en hållbar och ansvarsfull turism i vårt vackra kustlandskap.
Vi ser fram emot att visa upp vårt underbara Bohuslän till många fler besökare.


Orusts stora Taube-pris till Melissa Horn

Evert Taube var en mästare i att berätta en historia och numera är ”storytelling” en viktig faktor i många delar av vårt samhälle.

Melissa Horn. Foto: Tobias Regell.

Det gäller att fånga publikens intresse och stimulera fantasin med en text som berättas med stil och känsla. Konsten att skriva bra texter premieras årligen med Orusts stora Evert Taube-pris.

I år går Taube-priset till Melissa Horn, en sångerska och låtskrivare med känsla för ordets mångbottnade betydelse. Ett exempel på detta är hennes aktuella skiva med namnet ”Konstgjord andning” som kom ut i höstas. Inspirerad av ett själsligt tillstånd ”som man kan drabbas av ibland” är låten en djupdykning i det emotionella livet. Juryn motiverar: ”Likt Taube, ger hennes lyrik intryck av att på ytan vara självutlämnande men oftast finns där ett underliggande budskap”. Se videon om hur den där vackra låten kom till: på Youtube.

Melissa Horn har med sitt författarskap visat att hon är en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2020. Priset delas i år ut för tionde gången av Orusts Sparbank och Orust kommun vid en tillställning i november. Mer info om Taube-priset på Orusts kommunsida.

Med Bohusläns Guider kan du uppleva några av de bohuslänska miljöerna som Evert Taube vistades i och diktade om. Följ Taubes fotspår på Orust, Flatön, Smögen och Göteborgs norra skärgården. Vid Flinks handelsbud på Flatön finns den så kallade Taube-stenen till minne av nationalskalden: ”Han kom av ett brusande hav.” Läs mer på “Evert Taubes Bohuslän”.


Höstresa till Munkedal och Dalsland

Foto: Annika Mattus-Tufvesson

Hösten visade sig från sin bästa sida när Bohusläns Guider begav sig ut på utbildningsresa till grannregionen Dalsland. Samarbete “över gränser” är något vi guider är vana vid, och tillsammans med några kollegor från “Dalslands Guider” upplevde vi nya, intressanta besökmål.

Dagens första stopp tog oss till Älgparken “Moose af Anneröd”, där Skogens konung stoltserade runt till allas förtjusning. Bussresan fortsatte till “New Wave” i Dingle, där vi fick ta del av grundaren Torsten Janssons berättelse: Från start i familjens källarlokal till börsnotering av “New Wave”, med 50 små företag inom koncernen, har han gjort en fantastisk resa! Ett annat framgångsrikt företag besökte vi i Kynnefjäll där Maria Torstensson tog emot oss i den familjeägda vildmarksanläggningen. Resan avslutades i Uddevalla och Villa Elfkullen där tidningen “Bohusläningens” grundare Ture Malmgren hade sin bas.

Såklart stod denna tur i utbytenas tecken: Bohusläns och Dalslands Guider delar erfarenhet av att gästerna inte skiljer på län eller landskap när de planerar en resa. För bästmöjliga service krävs flexibilitet och samverkan, och vi har under flera tillfällen samarbetat med just Dalsland Guider, exempelvis under våra utbildningsdagar.


Utbildningsdag och vårmöte i Kungälv

Stort tack till alla som deltog vid och till de som ordnade med den givande utbildningsdagen den 4 maj 2019 som omfattade historien från trekungamötet 1101 till dagens Kungälv.

Under vårmötet uppdaterade sig Bohusläns Guiders medlemmar om allt som pågår just nu i Kungälv. Från nya sevärdheter till spännande konstprojekt fanns mycket att hämta in. Centrumutvecklaren Albert Aguilar informerade om Kungälvs nyinvigda köpcenter, och vi undersökte Kungälvs nya visitkort: resecentret vid E6’an där många invånare som gäster numera kliver av. På en rundvandring med projektledare Agne Mårtensson tog vi del av en mängd fakta kring de nybyggda “Kongahälla”-bostadskvarteren. Redan namnet knytar an till platsens rika historia: Kung Barfot på Trekungaplatsen, Kung Erik och Fredkulla trappan påminner om att Kungälv faktiskt är den äldsta staden i Bohuslän!

Men inte bara storslagen historia, även de små detaljerna lyfter kundskap och förståelse för orten: Vem skapade Guds hand utanför Nordiska folkhögskolan? Vad hände vid Bohusiska smällen? Och vem är konstnären bakom de vackra glasfåglarna…? Boka en guide så får du veta mer!

En artikel i >> Kungälvs-Posten berättar mer om guidernas vårmöte.


Bohusläns_Guider_lysekil

Säsongupptakt i snön

När snön faller som mest brukar Bohusläns Guider förbereda sig inför sommaren!

För säsongupptakt och årsmöte samlades 25 av våra medlemmar i Lysekil, med mottot: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!

Ett fullspäckat program gav matnyttig information såväl för erfarna som för nyauktoriserade guider. Fokus låg på årets nyheter i Lysekil som kommer lyfta orten som turistmål ytterligare ett steg: En ambitiös utbyggnad av Havets Hus lagom till 25-årsjubileet och ett nytt hamnservicehus i Havsbadsparken!

Inbjudna föreläsare på Lysekilsträffen var Cia Säll, Lysekils kommun turismstrateg, och Maria Jämting, VD på Havets Hus. Dessutom guidade en av våra Lysekilsbaserade guider, Anette Bargel, oss under dagen.

En annan intressant pusselbit för oss guider var att lära känna Lysekil som dykdestination: Runt Släggö görs nämligen över 8000 dyk per år (!), på land tar DiveTeam emot dykentusiaster, och i Skandiamuseet finns numera även Lysekils dykmuseum i tillägg till Föreningen Lars Laurin.

Vi tackar vår guidekollega Anette Bargel för sammanställningen av programmet, bästa värdskapet och inte minst nya rön och skrönor om Lysekil!  Nu gäller det att rekognesera mer på egen hand och bjuda hit många gäster till sommaren!

Lysekils Posten uppmärksammade vårt besök med denna artikel: Artikel i Lysekils Posten


nya guider2018

Nya guider för Södra Bohuslän

12 nyexaminerade guider välkomnar sina gäster till Bohuslän! Under flera månader har aspiranterna lärt sig allt om Södra Bohuslän, gjort studiebesök och ett flertal övningsturer. Alla har dessutom genomgått en intensivkurs i guideteknik där man bla övade på att arbeta i buss inklusive mikrofonteknik, planering och upplägg samt guideteknik till fots. För auktorisationen krävdes en uppguidning inför SveGuides och Visitas representanter och en obligatorisk kursen i hjärt-/lungräddning. Till säsongstart 2018 tog våra nya guider emot sin badge! Antalet medlemmar inom Bohusläns Guider ökade därmed till 46.


12 nya guider

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan har Bohusläns Guider haft ett Leaderprojekt och utbildat  12 nya språkkunniga guider.

Efterfrågan av kunniga språkguider är stor idag och kommer att öka framöver när fler och fler resebolag världen över förlägger sina resor hit. Allt fler kryssningsbåtar anlöper den Bohuslänska kustremsan, och här behöver vi ligga i framkant för att erbjuda guidade bussturer eller guidade natur/kulturpromenader med auktoriserade Bohuslänsguider.

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) har samarbetat med Bohusläns Guider i detta Leader-projekt och utbildat 12 språkintresserade kursdeltagare för att ta emot fler besökare i Bohuslän. En språkguidetutbildning där värdskap och skapande av fler reseanledningar till kustkommunerna har varit viktiga moment. – Ett Bohuslän har så mycket mer att erbjuda än bara sol och salta bad; en spännande historia, intressant natur, litteraturpromenader, ”mordvandringar”, lokalt producerad mat av hög kvalitet med mera.

Tack vare ekonomiskt stöd från Jordbruksverket och den lokala LAG-gruppen har Bohusläns Guider och Vuxenskolan haft möjlighet att genomföra denna efterlängtade satsning. Läs mer på Vuxenskolans hemsida


Välkomna till våra guidade turer runt om i Bohuslän.
För att inspireras och beställa guidade turer för grupper besök vår Inspirationssida
Här hittar ni recensioner, artikler och filmer om Bohusläns Guider och vårt fantastiska landskap.

Pressklipp >>

Filmer >>