Nyheter

Nytt från Bohusläns Guider

Orusts stora Taube-pris till Melissa Horn

Evert Taube var en mästare i att berätta en historia och numera är ”storytelling” en viktig faktor i många delar av vårt samhälle.

Melissa Horn. Foto: Tobias Regell.

Det gäller att fånga publikens intresse och stimulera fantasin med en text som berättas med stil och känsla. Konsten att skriva bra texter premieras årligen med Orusts stora Evert Taube-pris.

I år går Taube-priset till Melissa Horn, en sångerska och låtskrivare med känsla för ordets mångbottnade betydelse. Ett exempel på detta är hennes aktuella skiva med namnet ”Konstgjord andning” som kom ut i höstas. Inspirerad av ett själsligt tillstånd ”som man kan drabbas av ibland” är låten en djupdykning i det emotionella livet. Juryn motiverar: ”Likt Taube, ger hennes lyrik intryck av att på ytan vara självutlämnande men oftast finns där ett underliggande budskap”. Se videon om hur den där vackra låten kom till: på Youtube.

Melissa Horn har med sitt författarskap visat att hon är en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2020. Priset delas i år ut för tionde gången av Orusts Sparbank och Orust kommun vid en tillställning i november. Mer info om Taube-priset på Orusts kommunsida.

Med Bohusläns Guider kan du uppleva några av de bohuslänska miljöerna som Evert Taube vistades i och diktade om. Följ Taubes fotspår på Orust, Flatön, Smögen och Göteborgs norra skärgården. Vid Flinks handelsbud på Flatön finns den så kallade Taube-stenen till minne av nationalskalden: ”Han kom av ett brusande hav.” Läs mer på “Evert Taubes Bohuslän”.


Åsa Cunniff ny ordförande i Bohusläns Guiders styrelse

Medlemmarna tackar Lena Aldrin Jansson som avgår efter 5 intensiva och roliga år

Lena Aldrin JanssonDet är starten på ett nytt decennium där många spanar in förändringar och nya trender inom besöksnäringen. Bohusläns Guider hänger med och ser fram emot nya uppdrag där hållbart resande, kulturaktiviteter och naturguidning står högre i kurs än någonsin.

Även inom föreningen sker förändringar – om än mycket mindre dramatiska sådana: Under årsmötet 2020 valdes nya ledamöter in i Bohusläns Guiders styrelse. Valberedningen föreslog Åsa Cunniff till ny styrelseordförande inom Bohusläns Guider, och medlemmarna röstade enstämmigt för Åsa. Regina Cederfeldt valdes till ny sekreterare och Katja Singer som ny ledamot i föreningen.

Åsa Cunniff tar över stafettpinnen från Lena Aldrin Jansson som har varit föreningens ordförande i hela 5 år. Lenas stora insatser för utbildning har gjort att föreningen föryngrats under dessa år och många nya guider har blivit ”varma i kläderna”. Lena har varit ansiktet utåt även om hon själv ständigt har sett till att göra alla medlemmar delaktiga i föreningens arbete.

Åsa Cunniff vill knyta an till denna form av samverkan, inte minst för att skapa ett större nätverk inom bohuslänsk besöksnäring. Förutsättningar finns där och idéerna är många: ”Det bästa med Bohusläns Guider är att vi hjälps åt!”, säger Åsa, och där kan nog alla hålla med. Nu ser hon fram emot att fortsätta arbetet med att utveckla Bohusläns Guider.


Höstresa till Munkedal och Dalsland

Foto: Annika Mattus-Tufvesson

Hösten visade sig från sin bästa sida när Bohusläns Guider begav sig ut på utbildningsresa till grannregionen Dalsland. Samarbete “över gränser” är något vi guider är vana vid, och tillsammans med några kollegor från “Dalslands Guider” upplevde vi nya, intressanta besökmål.

Dagens första stopp tog oss till Älgparken “Moose af Anneröd”, där Skogens konung stoltserade runt till allas förtjusning. Bussresan fortsatte till “New Wave” i Dingle, där vi fick ta del av grundaren Torsten Janssons berättelse: Från start i familjens källarlokal till börsnotering av “New Wave”, med 50 små företag inom koncernen, har han gjort en fantastisk resa! Ett annat framgångsrikt företag besökte vi i Kynnefjäll där Maria Torstensson tog emot oss i den familjeägda vildmarksanläggningen. Resan avslutades i Uddevalla och Villa Elfkullen där tidningen “Bohusläningens” grundare Ture Malmgren hade sin bas.

Såklart stod denna tur i utbytenas tecken: Bohusläns och Dalslands Guider delar erfarenhet av att gästerna inte skiljer på län eller landskap när de planerar en resa. För bästmöjliga service krävs flexibilitet och samverkan, och vi har under flera tillfällen samarbetat med just Dalsland Guider, exempelvis under våra utbildningsdagar.


Utbildningsdag och vårmöte i Kungälv

Stort tack till alla som deltog vid och till de som ordnade med den givande utbildningsdagen den 4 maj 2019 som omfattade historien från trekungamötet 1101 till dagens Kungälv.

Under vårmötet uppdaterade sig Bohusläns Guiders medlemmar om allt som pågår just nu i Kungälv. Från nya sevärdheter till spännande konstprojekt fanns mycket att hämta in. Centrumutvecklaren Albert Aguilar informerade om Kungälvs nyinvigda köpcenter, och vi undersökte Kungälvs nya visitkort: resecentret vid E6’an där många invånare som gäster numera kliver av. På en rundvandring med projektledare Agne Mårtensson tog vi del av en mängd fakta kring de nybyggda “Kongahälla”-bostadskvarteren. Redan namnet knytar an till platsens rika historia: Kung Barfot på Trekungaplatsen, Kung Erik och Fredkulla trappan påminner om att Kungälv faktiskt är den äldsta staden i Bohuslän!

Men inte bara storslagen historia, även de små detaljerna lyfter kundskap och förståelse för orten: Vem skapade Guds hand utanför Nordiska folkhögskolan? Vad hände vid Bohusiska smällen? Och vem är konstnären bakom de vackra glasfåglarna…? Boka en guide så får du veta mer!

En artikel i >> Kungälvs-Posten berättar mer om guidernas vårmöte.


Bohusläns_Guider_lysekil

Säsongupptakt i snön

När snön faller som mest brukar Bohusläns Guider förbereda sig inför sommaren!

För säsongupptakt och årsmöte samlades 25 av våra medlemmar i Lysekil, med mottot: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!

Ett fullspäckat program gav matnyttig information såväl för erfarna som för nyauktoriserade guider. Fokus låg på årets nyheter i Lysekil som kommer lyfta orten som turistmål ytterligare ett steg: En ambitiös utbyggnad av Havets Hus lagom till 25-årsjubileet och ett nytt hamnservicehus i Havsbadsparken!

Inbjudna föreläsare på Lysekilsträffen var Cia Säll, Lysekils kommun turismstrateg, och Maria Jämting, VD på Havets Hus. Dessutom guidade en av våra Lysekilsbaserade guider, Anette Bargel, oss under dagen.

En annan intressant pusselbit för oss guider var att lära känna Lysekil som dykdestination: Runt Släggö görs nämligen över 8000 dyk per år (!), på land tar DiveTeam emot dykentusiaster, och i Skandiamuseet finns numera även Lysekils dykmuseum i tillägg till Föreningen Lars Laurin.

Vi tackar vår guidekollega Anette Bargel för sammanställningen av programmet, bästa värdskapet och inte minst nya rön och skrönor om Lysekil!  Nu gäller det att rekognesera mer på egen hand och bjuda hit många gäster till sommaren!

Lysekils Posten uppmärksammade vårt besök med denna artikel: Artikel i Lysekils Posten


nya guider2018

Nya guider för Södra Bohuslän

12 nyexaminerade guider välkomnar sina gäster till Bohuslän! Under flera månader har aspiranterna lärt sig allt om Södra Bohuslän, gjort studiebesök och ett flertal övningsturer. Alla har dessutom genomgått en intensivkurs i guideteknik där man bla övade på att arbeta i buss inklusive mikrofonteknik, planering och upplägg samt guideteknik till fots. För auktorisationen krävdes en uppguidning inför SveGuides och Visitas representanter och en obligatorisk kursen i hjärt-/lungräddning. Till säsongstart 2018 tog våra nya guider emot sin badge! Antalet medlemmar inom Bohusläns Guider ökade därmed till 46.


12 nya guider

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan har Bohusläns Guider haft ett Leaderprojekt och utbildat  12 nya språkkunniga guider.

Efterfrågan av kunniga språkguider är stor idag och kommer att öka framöver när fler och fler resebolag världen över förlägger sina resor hit. Allt fler kryssningsbåtar anlöper den Bohuslänska kustremsan, och här behöver vi ligga i framkant för att erbjuda guidade bussturer eller guidade natur/kulturpromenader med auktoriserade Bohuslänsguider.

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) har samarbetat med Bohusläns Guider i detta Leader-projekt och utbildat 12 språkintresserade kursdeltagare för att ta emot fler besökare i Bohuslän. En språkguidetutbildning där värdskap och skapande av fler reseanledningar till kustkommunerna har varit viktiga moment. – Ett Bohuslän har så mycket mer att erbjuda än bara sol och salta bad; en spännande historia, intressant natur, litteraturpromenader, ”mordvandringar”, lokalt producerad mat av hög kvalitet med mera.

Tack vare ekonomiskt stöd från Jordbruksverket och den lokala LAG-gruppen har Bohusläns Guider och Vuxenskolan haft möjlighet att genomföra denna efterlängtade satsning. Läs mer på Vuxenskolans hemsida


Välkomna till våra guidade turer runt om i Bohuslän.
För att inspireras och beställa guidade turer för grupper besök vår Inspirationssida
Här hittar ni recensioner, artikler och filmer om Bohusläns Guider och vårt fantastiska landskap.

Pressklipp >>

Filmer >>