Hedersmedlemmar

Logga stor
Hedersmedlemmar

Bohusläns Guider har genom åren fått mycket stöd av några speciella personer, dessa har vi uppmärksammat genom att utse dem som Hedersmedlemmar.

Våra ärade Hedersmedlemmar är:

 

Hans Berglund

Vår initiativtagare och grundare.
När Bästkustens Guideklubb bildades 1987 blev Hans guideklubbens förste ordförande. Så småningom kom bl a den föreningen att ingå i Bohusläns Guidesällskap och även i denna förening blev Hans dess första ordförande. År 2000 upplöstes de lokala föreningarna, som fanns på flera orter i Bohuslän, och Bohusläns Guidesällskap fick namnet Bohusläns Guider med Hans som ordförande. År 2004 blev Margareta Järnberg den nya ordföranden efter Hans, som fortsatte som vice ordförande i riksorganisationen Sveriges Guideförbund, SveGuide, och sista året 2009 som dess ordförande.
Styrelsen i Bohusläns Guider framför ett stort och varmt tack till Hans för hans stora engagemang för vår förening, som initiativtagare och inspiratör samt mångåriga medlem, och utsåg därför Hans till hedersmedlem våren 2022.

Läs mer om Bohusläns Guides historia >>

 


MarianneBerggren

Marianne Berggren

Under åren 1985-1989 var Marianne turistchef för stiftelsen Bästkusten. Marianne var en av initiativtagarna till att det startades en guideutbildning om Stenungsund, Tjörn och Orust. Efter avslutad utbildning bildade de nya guiderna Bästkustens Guideklubb 1987. Ett år senare avslutades en fortsättningskurs gällande hela Bohuslän.


Birgitta PauwelsBirgitta (Lindgren) Pauwels

Som chef för Kungälvs Turistbyrå anordnade Birgitta två guideutbildningar dels åren 1989/1990 och  dels 1994/1995 för  Kungälv, och Marstrand samt Bohus Fästning. Utbildningen skedde i enlighet med SveGuides riktlinjer.  Birgitta var mycket mån om att Kungälv/Marstrand skulle ha välutbildade och auktoriserade guider, som kunde genomföra stadspromenader i Kungälv och Marstrand samt Bohus Fästing  och även turer med Paddanbåt i Nordre älv. Redan efter den första guideutbildningen bildades  Kungälv-Marstrand Guideklubb.


Eva SvärdEva Svärd

Eva arbetade i början av 1990-talet på Länsturistorganisationen Bohusturist i Uddevalla. Hon var mycket delaktig när Bohusläns Guidesällskap bildades som en paraplyorganisation för de lokala guideklubbarna i Bohuslän. Den skulle bland annat verka för en likartad guideutbildning och certifiering samt gemensam marknadsföring av guiderna i Bohuslän.


Mia Ottosson

Mia tillträdde som chef för Kungälvs Turistbyrå hösten 2001 och drev verksamheten med stort engagemang. 2003/2004 initierade hon en guideutbildning för stadspromenader i Kungälv och Bohus Fästning. När hon avgick med pension år 2009 blev hon hedersmedlem i Bohusläns Guider.


Gunnar Klasson

Gunnar är Gustafsbergsstiftelsens 25:e förvaltande direktör. Bohusläns Guider inbjöds 2009 till ett samarbete med bl a en studiecirkel med stort stöd av ”direktören”. Som ett resultat av detta medverkar flera av Bohuslän Guider vid bl a ”Gustafsbergsdagarna”.