Evert Taubes Bohuslän

”Kom och se vårt Bohuslän om våren…
Kom ut till stränderna, de ödsligt sköna…”

Upplev några av de bohuslänska miljöerna som Evert Taube vistades i och diktade om!

Följ med på ”nio öars väg” till Orust och vidare till Handelsman Flink på Flatön där vi får se några av de platser som inspirerade Evert Taube till flera av hans välkända visor. Här finns även Taubestenen till minne av nationalskalden med texten: ”Han kom av ett brusande hav. Evert Taube gästade Flatön 1942-1945”

För 100 år sedan gjorde Evert Taube sitt första publika framträdande som vissångare på Smögen. Sedan sommaren 2018 finns en utställning om Taube i huset intill fyrhuset på Hållö .

På Hållö har det utspelat sig flera dramatiska händelser både på ön och i farvattnen: Runt ön utspelade sig under 2:a världskriget flera krigshändelser. En annan händelse finns i berättelsen om ”Blue Bird” som gick i kvav vid Hållö fyr ”själva julafton ’72” med katastrofalt resultat. Denna händelse inspirerade Evert Tabue att dikta och tonsätta balladen ”Blue Bird”. Evert Taube hade anknytning till Hållö, eftersom en av hans morbröder var fyrmästare på ön 1891 -1917.

Sedan 1842 ståtar en fyr högst upp på Hållö för att leda sjöfarten rätt och undvika de beryktade Soteskären. När det visade sig at fyren var för låg anlitade fyrkonstruktören Nils Gustav von Heidenstam som försåg fyren med en 5 meter hög stålplåtskon 1868. Idag lyser fyren med hjälp av lysdioder. Sedan 1935 är den ett statligt byggnadsminne, och 2019 blev Hållö fyr utmärkt som en av Västra Götalands ”7 underverk”!

Hållö är ett naturreservat och det är mycket populärt att ta båt dit för att bada vid vackra badplatser.

For mer information kontakta våra guider.

tillbaka