Granitens rike

Från stenhuggarepoken till dagens hantverk

Det var på Bohus Malmön som stenhuggarepoken i Bohuslän startade på 1840-talet och sedan kom att prägla flera kustsamhällen från Lysekil i söder till Krokstrand i norr. Upplev den mycket unika scen- och skådeplatsen Stallebrottet: Under sommaren anordnas teater-, musik- och andra framträdanden i det ombyggda gamla stenbrottet med plats för flera hundra åskådare. Kombinera turen till Bohusläns rosa granitklippor med besök på Havets hus i Lysekil.

granitens rikeAtt bekanta sig med livet i Gullmarn med ett besök på Havets hus, ta en promenad längs Calla Curmans väg förbi de Curmanska villorna samt ett besök i den ståtliga granitkyrkan är några ”måsten” när man besöker Lysekil. Resan kan kombineras med att åka till Smögen där vi kan strosa längs Smögenbryggan och kanske äta några räkor.

I Hunnebostrand väntar ett besök på Stenhuggarmuséet som ger en inblick i stenhuggarns hårda arbete. En avstickare till Konstnärernas kollektivverkstad (KKV) intill Gerlesborg eller en båttur på Sotekanalen ger resan ett mervärde. Här finns många kända och mindre kända besöksmål.

Fortsätt turen via Bovallstrand och vidare norrut där stenhuggarepoken satt sin prägel på många samhällen. Turen kan kombineras med bland annat ett besök i UNESCO:s världsarvsområde med hällristningarna i Tanum.

För information kontakta våra guider.

tillbaka