Stadspromenader och vandringar i kustsamhällen och andra genuina platser
Vi kan ge förslag på och utforma resan efter önskemål!
[contentdivider]
Guidningar i Kungälv med omgivningar
Stadspromenad – Västra gatan i Kungälv
”Var och en som blomdoften nådde, såg genast för sig hela sin lilla stad. Han såg den som blommornas stad…” Så beskrev Selma Lagerlöf Kungälv! Kom med på en guidad stadspromenad längs idylliska Västra gatan med välbevarad trähusbebyggelse från 1600-talet och framåt . Vår guide berättar om Kungälvs spännande historia, som utspelat sig i staden som legat på fyra olika platser.
Välkommen att kontakta våra Kungälvsguider!
[contentdivider]
Upplev Kungälv på cykelsadeln!
Vi cyklar genom Kungälvs äldre delar och fortsätter längs natursköna Nordre älv där vi besöker Klosterkullen och Ytterby gamla kyrka. På hemvägen besöker vi Västra Portens utgrävningar och Tjuvholmen. Turen avslutas på Fästningsholmen och tar totalt 2 – 2,5 timmar.
Cykelsträcka: ca 17 km
Mer information: Anders Jansson
[contentdivider]
Guidad visning av Ragnhildsholmens slottsruin
Krigen har sedan länge tystnat…nu hörs fågelsång och historiens vingslag på Ragnhildsholmen med Borgen, som en gång i tiden skulle skydda den gamla staden Kongahella. Nyklaborg eller Kongahälla stora slott – numera Ragnhildsholmen. – var på sin tid Norges sydligaste utpost och spelade en politiskt viktig roll i norsk och svensk historia. Ragnhildsholmen är också känt för sin rika flora och sitt fågelliv med bl a näktergal och rosenfink.
Mer information: Anders Jansson, Eva Lagerman, Elisabeth Bülow, Anders Jansson
[contentdivider]
Från sill till badortsliv – Stadspromenad i Marstrand
Sol, salta bad och segling har präglat Marstrand men framförallt sillen! Om allt detta, men också smugglare och kungligheter, berättar vi på vår tur. Promenaden går utefter kajen, upp mellan de välbevarade, vackra husen längs de smala gatorna. fram till kyrkan och vidare till badortssocietetens favoritplatser under Kung Oscars tid. Turen kryddas med spännande berättelser från dåtid till nutid.
Välkommen att kontakta våra Marstrandsguider!
Fler tips om stadspromenader i Kungälv/Marstrand finns i vår broschyr:
”Spännande turer i Kungälv och Marstrand” >>
[contentdivider]
Guidningar på Bohus Fästning
Bohus fästning ruvar på en spännande historia allt ifrån den byggdes 1308 till dagens populära besöksmål. Gammal som ung fascineras av berättelser om fästningens 700-åriga historia, som våra kunniga guider berättar om. Vi erbjuder traditionella guidningar samt tematiska guidningar som t ex Nordens mäktigaste kvinna och även berättelser om Seder och bruk vid Medeltida bröllop.
För bokning vänligen kontakta: Bohus fästning.
Läs intervjun med några av våra guider på Bohus fästning.
[contentdivider]
Guidningar i Stenungsunds kommun
Stad i förvandling
Få orter i vårt land har genomgått en sådan förändring som Stenungsund.
Guidad tur (ca 1,5 tim) genom centrala Stenungsund med dess märkliga historia från liten badortsidyll till stort industrisamhälle.
Mer information: Hans Berglund, 0705-213354
[contentdivider]
Stenungsön Stenungsund
Kom med på en intressant vandring på norra Stenungsön, där guiden berättar om sekelskiftesidyllen, herrskapsfolk, konstnärerna och begivenheterna som präglat ön och dess bebyggelse. Det moderna Stenungssund ser vi också på andra sidan Sundet, och på västsidan ön får vi en glimt av Askeröfjorden och Tjörnbron.
Tid : 1 timmes promenad
Mer information: Lena Aldrin Jansson, 0730 472831
[contentdivider]
Guidningar på Tjörn
Bryggvandring i Skärhamn
Kom med på en guidad bryggvandring i Skärhamn och hör om utvecklingen från en plats med några få strandsittare i slutet av 1700-talet till dagens aktiva centralort. Vandringen startar vid monumentet ”De seglade för Tjörn” mitt i Skärhamn, fortsätter längs bryggorna förbi Gästhamnen, ut mot segelklubben och avslutas vid Akvarellmuseet. Under turen berättas även om sillens, långafiskets och fraktfartens betydelse för samhället.
Mer information: Lena Aldrin-Jansson, Elisabeth Bülow eller Tjörns kommun
[contentdivider]
Kultur på hjul
Guidad kulturtur på cykel från Skärhamn till ”Sillens högborg” Klädesholmen. Turen startar utanför Styckens Bageri i Skärhamn och går i lugnt tempo längs kustvägen och gör några strandhugg innan vi når öarna. Hör om ö livet idag och förr. Väl framme på Klädesholmen gör vi en guidad rundtur på en timme innan turen avslutas vid torget.
Mer information: Lena Aldrin Jansson
[contentdivider]
Guidad vandring på Klädesholmen
Vi tar oss in mellan de vackra, välbevarade gamla husen och magasinen, som minner om den tid då ”sillá gêck té”. Promenaden kryddas med berättelser om bl a livet på ”Holmen” då och nu samt hur fisket och konservindustrin präglat ön. Turen tar ca en timme och avslutas vid restaurang Kylen.
Mer information: Lena Aldrin Jansson, Elisabeth Bülow, Malin Bergenheim
[contentdivider]
Guidade visningar på Sundsby säteri – Margareta Huitfeldts domäner
Redan 1388 omtalas gården för första gången – hör om dess växlande öden, om Margareta Huitfeldts spännande liv under 1600-talet – när Bohuslän blev svenskt, om spökerier och om sägner och sanningar om fru Margareta, som skapade den Hvitfeltska stipendieinrättningen och Hvitfeltska gymnasiet i Göteborg.
Mer information: Lena Aldrin-Jansson, Ingrid Kenne, Elisabeth Bülow , Carina Öberg-Gustafsson eller Tjörns kommun
[contentdivider]
Guidning på Pilane
Pilane gravfält på Tjörn är ett av Bohusläns vackrast belägna och mest besökta fornlämningsområde. I det uråldriga kulturlandskapet med ett 90-tal domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern. Från bergstopparna i Pilane har man en hänförande vy över en stor del av den bohuslänska kusten: från Carlstens fästning i Marstrand och fyren Pater Noster i söder till Mollösund, Käringön och Skaftö i norr. Kom med på en guidad vandring bland skulptur, natur och djur i ett unikt kulturlandskap.
Mer information: Lena Aldrin-Jansson, Elisabeth Bülow, Eva Lagerman eller www.pilane.org
[contentdivider]
Vandring i Kyrkesund med besök vid S:t Olovs Källa och S:t Olovs Valar
Vet du varför den 29 juli heter Olof i vår almanacka? Följ med och lyssna på den spännande sägnen om S:t Olov, om kappseglingen genom Kyrkesund för snart tusen år sedan och hur det gamla sjömärket S:t Olovs Valar fick sitt namn! Vandringen kan beställas och genomföras hela året förutsatt att vädret är tjänligt. Vi kan även erbjuda ett 1-timmas föredrag inomhus om S:t Olov.
Mer information: Lena Aldrin Jansson, Anders Jansson , Malin Bergenheim eller Tjörns turistbyrå.
Läs mer: Succé för St Olovsdagen
[contentdivider]
Guidningar i Uddevalla
Uddevalla Då och Nu – Stadspromenad
Uddevallabon kan upptäcka Uddevallas stolta historia och besökaren upptäcker stadens vackra vyer och intressanta platser. Vi kan utgå från Kungstorget eller annan för besökarna lämplig plats och gå en promenadvänlig tur inne i Uddevalla centrum.
För mer information kontakta: Anette Bargel
[contentdivider]
Spännande och starka kvinnor ur Uddevallas historia
Stadsvandra i Uddevalla och hör om Sveriges första kvinnliga konservator och andra kvinnor som gjort avtryck i Uddevalla. Här får du veta historien bakom hur kvinnor kom ut i arbetslivet på 1800-talet och mycket mer!
För mer information kontakta Anette Bargel
[contentdivider]
Möt Ture från graven till Elfkullen
Vad är Elfkullen? Varför heter bostadsområdet Tureborg? Vad har Ture Malmgren gemensamt med tidningen Bohusläningen? Vem var han? Följ med på en guidad vandring som börjar på Östra kyrkogården och slutar uppe vid Villa Elfkullen. Det är en lätt promenad fram till Elfkullen, där det blir lite besvärligare för att ta sig fram runt och upp till toppen av kullen.
För mer information kontakta Regina Cederfeldt
[contentdivider]
Gustafsberg – internatskola och havskurbadort
Gustafsberg är mest känt som Sveriges första havsbadort. Inte lika känt är att här startade Sveriges första internatskola sin verksamhet redan 1776. Välkommen till den unika, välbevarade badortsmiljön med sina tidstypiska byggnader. Vi har olika förslag på guidade turer och vi bjuder förstås på det – än idag – hälsobringade vattnet!
Välkommen att kontakta våra Gustafsbergsguider!>>
[contentdivider]
Guidningar i Lysekil med omgivningar
Kulturvandring i Fiskebäckskil
Upplev Fiskebäckskils kulturhistoria under en vandring i samhället. Bebyggelsen minner om fyra epoker: fiskeläget under sillperioderna, skepparsamhället som var ett av Sveriges största under 1800-talets fraktfart, badortsepoken med ett blomstrande badgästliv och dagens Fiskebäckskil som är ett pittoreskt sommarparadis med en av västkustens populäraste gästhamnar, Lyckans slip och marina.
Under promenaden tar vi oss fram genom det idylliska samhället och passerar bl a konstnären Carl Wilhelmsons ståtliga sommarvilla. Turen avslutas i den vackra kyrkan från 1772.
Välkommen att kontakt våra guider på Skaftö och Lysekil>>
[contentdivider]
Med kvinnor genom Fiskebäckskil
Kom med på en guidad promenad i Fiskebäckskil. Under guideturen får du möta starka kvinnor (Margareta, Regina, Emelie och Elin) från olika epoker och olika ställningar i samhället, men med koppling till Fiskebäckskil.
För mer information kontakta: Regina Cederfeldt
[contentdivider]
Upplev mer av ”Saltön” och Skaftö
Det har gått tolv år sedan Saltön visades i SVT för första gången. Serien blev en stor publiksucce. Busslast efter busslast av nyfikna turister har genom åren tagit sig till Skaftö och Grundsund för att se var inspelningarna ägde rum och uppleva den genuina ”Saltön-atmosfären”. Fjärde säsongens tittarsiffror har legat över 1,5 miljoner tittare, endast slagen av finalen i Allsång på Skansen, (källa: MMS). TV-serien är fortfarande mycket folkkär och populär.
Det är här på Skaftö i Lysekils kommun som Viveca Lärns populära böcker om Saltön har spelats in. I den fjärde säsongen har nya inspelningsplatser kommit till både i Grundsund, Fiskebäckskil och Östersidan.Vi guidar i Saltöns spår och kopplar samman TV-seriens folkkära personligheter med inspelningsplatserna.
Skaftö bär också på en rik kulturhistoria genom fisket och sjöfarten samt den anrika badgästkulturen. De genuina samhällena har alla sin egen spännande historia.
För mer information kontakta: Regina Cederfeldt, Kent Holmberg, eller Marianne Sandgren-Petersson
[contentdivider]
Lysekil nu och då
Följ med och upplev Lysekil av idag, inklusive guidens bästa tips på saker att uppleva i Lysekil. Vi väcker det förflutna till liv, då du får höra om sillskärerskor och akutskeppare, stenhuggare och personer som utmärkt sig i Lysekils historia.
Lysekil har gått från fiskeläge till skepparstad till köping och populär kurort, till att i nutid vara en omtyckt turiststad.
Välkommen att kontakt våra guider i Lysekil och på Skaftö>>
[contentdivider]
Guidningar i Fjällbacka
Mördande spänning i Läckbergs spår…
Följ med i Fjällbackas kriminaldrottning Camilla Läckbergs litterära fotspår och se romanernas skådeplatser med egna ögon. Upplev det lilla fiskesamhället under en 45 minuter lång guidad vandring – ”cosy crime walk” – genom Camilla Läckbergs Fjällbacka. Precis som i böckerna får ni möta mordplatser, karaktärer, händelser – fiktion och verklighet – varvat med korta betraktelser, då och nu, från Fjällbacka.
Mer information: Åsa Cunniff
[contentdivider]
Vi kan erbjuda många fler alternativ på stadspromenader och besöksmål runt om i Bohuslän.
Välkommen att kontakta våra guider för fler förslag>>
Vi guidar året om!
[contentdivider]